banner-akne

banner-psoriazis

ИСТОРИЯТА НА BOTANICUS

Botanicus_Logo.pngBOTANICUS -  натурална, ръчно правена козметика и деликатеси. Най-доброто от природата!

Компанията BOTANICUS е основана през април 1992 г. като смесено дружество с чуждестранно участие за производство на натурална козметика и деликатеси.

Тя е създадена като чешка фирма, а не като дъщерно дружество. Първоначално името е било  Dr. Stuart's Botanicus. Tова име не е в заглавието случайно, това е името на един от партньорите Д-р Малкълм Робърт Стюарт наричан "бащата на съвременното билколечение". _Стюарт_Дана_Храдецка_и_Ян_Храдецки.jpg

Той е професор в Кембридж, съветник на Нейно Величество Кралица Елизабет II за кралските градини, а също и консултант в Body Shop. Издал е Енциклопедия на Билки и билколечение през 1979 г. Общият обем на продажби е 500 000 екземпляра. Сътрудничеството му с Дана и Ян Храдецки е започнало през 1991 г. когато Дана Храдецки е била на стаж в частна ботаническа градина в Кеймбридж. Д-р Стюарт притежава колоритни знания за билките и тяхното използване в натурална козметика и храни. Всичко това толкова много впечатлило Дана и Ян, че след още няколко посещения в Англия, те решили да възстановят реституирана наследствена ферма около с. Остра, Лиса над Лабем.

_на_Ботаникус.jpg

През първата година на съществуването си компанията се занимава с производството на ароматни билкови смеси и растителни материали, използвани за декоративни цели и аранжорство. По-късно разширяват производството като увеличават асортимента със свещи от пчелен восък, ръчно изработени кутии хартия и традиционни продукти от дървесина характерни за Чешката република, натурална козметика и харни. Тези продукти са намерили своите почитатели не само в чужбина, но и в Чешката република.

През 1993 г. компанията разширява своята гама и изгражда мрежа за търговия на натурална козметика на едро от около 1000 клиенти.

През следващата година поради увеличаване на броя на клиентите и трудноста да се контролира качеството на продажбите в различните региони на Чешката република, компанията решава да се върне към първоначалната си идея на франчайзинг магазини.

През лятото на 1996 г. компанията разширява производствените мощности в Лиса над Лабем. Построена е модерна база за производство на натурална козметика, опаковки, храни и подправки, като билков оцет и масла, сапуни. Закупени и реновирани са складове за сухи и екзотични растения и естествени материали. Реконструкцията е извършена чрез изграждане на модел за бъдещата търговия Botanicus потенциални франчайз магазини. Изградени са външни работилници за обучение на деца, като например - изработване на свещи, сапуни, оцветители, хартия и всичко това от билковите градини на Botanicus.

През 1997 Botanicus открива магазин в историческата част на Прага, в близост до Стария градски площад.

dsc_2995.jpgdsc_3014.jpgdsc_3027.jpg

 

 

 

 

През 1999 започва работа по проект за изграждане на просторен историческия център в село Остра. Основната цел на изграждането му е да се създаде атмосфера за различни традиционни занаяти.

Следващата година Дружество Botanicus е вписано в английската фирма на Body Shop АД. Това става причина за предстоящата експанзия на натурална козметика в европейския пазар. През тази година са открити много магазини в Лондон, Честър, Манчестър и Кеймбридж. Значително са се увеличили работните места, налага се изграждане на нови складове и общо се увеличава капитала на дружеството.

_Чарлз_в_Botanicus.jpg_Чарлз_посещение_в_Botanicus.jpg

_Чарлз_посещение_в_Ботаникус.jpg

 

 

 

 

 

На 11 ноември 2000 г. Негово Кралско Височество Принц Чарлз, Принцът на Уелс по време на официалното си посещение в Чешката република посещава специално компания Botanicus. При това посещение на Н.К.В. Принцът на Уелс разглежда не само производствените мощности, но основно се интересува от традиционните методи на занаятия и биологично отглеждане на билки, плодове и зеленчуци в градините на Botanicus. По повод на своето посещение, той засажда две дървета: символът на Великобритания – дъб, и липа - символ на чешката държавност.

В края на 2001 година се прекратява сътрудничеството между компаниите Botanicus и Body Shop АД.

През 2002 г. започва сътрудничество с тайвански партньори и се открива първия магазин за натурална козметика  в Тайван това е първият достъп до пазарите на източна Азия. Постепенно са отворени магазини в Япония и Сингапур.

2004 г. Фондация VIZE 97 Дагмар и Вацлав Хавлови дарява на фирма Ботаникус колекция от паметни дървета, посветени от световноизвестни личности на госпожа и господин Дагмар и Вацлав Хавлови по времето на заемането на президенсткия пост от г-н Вацлав Хавел. Колекцията става неразделна част от градините на Ботаникус и е в основата на създаването  на Дендрариум Вижън 97 Дагмар и Вацлав Хавлови.

В момента Дендрариума заема площ от около два хектара.В Дендрариума са засадали дърво следните личности: Суха Арафат – Елишка Балзерова – Томаш Бата – Хилъри Клинтън  – Таня Фишер – Олафур Ранар Гримсон – Дагмар Хавлова – Кристиане Херцог – Кралица Паола – Диана Фоулер Ле Бланк – Лидра Мейдани – Милка Меси – Сам Нуйома – Дейвид Одсън – Йон Олафсон – Мирослав Ондржичек – Вацлав Постранецки – Йохеи Сасакава – Ирена Шустерова – Ахмед Сезер – Сигфус Р. Сигфушон– Ядран Шефлик – Ейна Улман

Компанията е преструктурирана през 2005 г. и става собственост на семейство Храдецки.

През 2007 г. навлизат на руския пазар. Там са отворени повече от десет магазина за натурална козметика Botanicus в Москва и други градове.

През 2008 г. е направено разширение на екологичните градини на повече от 30 хектара.

Следващата година собствениците на компанията посещават Китай, за да отбележат откриването на четири магазина за натурална козметика в историческото и културно място в Хангжу. Това е началото на подготовката за дългосрочно разширяване на китайския пазар. През 2009 г. откриват още магазини, включително два в Шанхай. През същата година отварят и първият магазин в Австрия, в столицата Виена а през 2013г, Botanicus стъпва и на Американския пазар с първият си магазин за натурална козметика.

През 2011 г. фирмата работи по стабилизиране на бизнес мрежата в Чешката република, и разширяване на дейноста в страните от Източна Европа.

През месец септември 2011г се откриват два магазина за натурална козметика, подаръци, цветя и храни в град София, България в най - централната част на града на бул. Витоша 92 и ул. Цар Самуил 49.

bgzh-TWenfrderues
Обща сума:   0.00 лв.

Отиди в количката